KUZEY KIBRIS,
Değirmenlik, Ağıllar Bölgesi, LEFKOŞA
0548 883 6000
0548 837 4527 (WhatsApp)
cyprus@alanyalicyprus.com
ÇALIŞMA SAATLERİ
Hafta İçi. : 08.00 - 17:30 pm
Cumartesi : 08.00 - 12:00 pm

NEDEN AHŞAP EV

NEDEN AHŞAP EV

AHŞAP EVLER FARKLI MİMARİ TASARIMLARA OLANAK SAĞLAR:

Ahşap, çok yönlü ve estetik bir malzeme olması ile çok çeşitli mimari çözümlere izin verir. Ahşabın, çelik ve beton yapılarla mükemmel kombinasyonları yapılabilir. Özgün mekan tasarımına imkân tanır. Ahşap yapıların mimari tasarımı ve mühendislik sistemi herkesçe okunur, hiçbir gizliliği yoktur.

Ailenizin ihtiyaçlarına göre, size özel, küçük ve büyük birçok farklı ahşap ev yapılabilir. İstediğinize göre, ahşap ev proje çizimleri ile üçgen, shingle çatılı, verandalı, modern, rustik, geleneksel ya da lüks bir ahşap ev yaptırabilirsiniz. Standart bir modele razı olmak zorunda değilsiniz. Tasarımlarımız yapınızda değişiklik yapmayı kolaylaştırır. Eklemeler yapmak, boyutunu değiştirmek veya tasarım içindeki odalar arasında dolaşmak, evinizin istediğiniz tarzda olmasına olanak tanır.

Ahşap, diğer inşaat malzemelerinin yetersiz kaldığı mimari sorunları çözebilen bir malzemedir. Ahşap yüksek bir taşıma gücüne sahiptir. Bir kilogram ahşap, bir kilogram beton yada çelikten fazla yük taşır. Geniş açıklıklar ahşap ile kolonsuz olarak geçilebilmektedir. Bu tür yapılarda, ağır olması nedeniyle beton veya çelik kullanılamıyor. Ahşap en eski inşaat malzemelerinden biridir. İşlenmesi kolaydır, hafiftir, mukavimdir, ses, ısı ve elektrik yalıtımında mükemmel özelliklere sahiptir.

AHŞAP YENİLENEBİLİR TEK İNŞAAT MALZEMESİDİR:

Ahşap yapılar ekolojiktir. İnanılanın aksine ahşabın yapı sektöründe fazla kullanıldığı ülkeler de orman alanları büyümektedir. Yeni dikilen ağaçların yaşlı ağaçlara göre, karbondioksitini çok daha hızlı filtre edebildiği bilinmektedir. Bu sebeple bilinçli bir kesim ile ormanların yenilenmesi, ekolojik dengenin sağlanmasına, yardımcı olmaktadır. Ahşap sadece yenilenebilir olması sebebiyle değil, üretimi ve işlenmesi bakımından en az enerji tüketimi gerektiren, dönüşebilir yapı malzemesidir. Çelik ve betonarme yapılara göre ahşap yapıların, sera gazı su ve hava kirliliği gibi çevresel etkileri daha azdır ve hacim değişiklikleri için uygundur.

DEPREME KARŞI DAYANIMI EN YÜKSEK MALZEMEDİR:

Depremde ölümlere yol açan yapı malzemesinin ağırlığıdır. Betonarme ahşaba göre 5 kat, çelik ise 13 kat fazla ağırlığa sahiptir. Ayrıca, aynı ağırlıktaki beton ve çeliğe göre ahşap, daha fazla yük taşımaktadır. Binaların depremde yıkılma sebebi, deprem dalgalarının tersi yönünde hareket etmesi, taşıyıcı kolonlarında bu güçlü dalgalara dayanamamasıdır. Ahşap yapılar ise esneklikleri sayesinde bu dalgalarla aynı yönde hareket edebilirler. Hiçbir bina depreme tamamen dayanıklı olamaz. Şiddetli bir deprem sonrası hasar gören betonarme yapıların yıkılmak zorundadır, ancak ahşap yapılar kısa sürede onarılmaktadır. Ahşap yapılar, sağlam, hafif ve eğilebilir özellikleri deprem bölgeleri için mükemmel seçimdir. Japon Deprem Enstitüsü’ nün onayladığı rapora göre dünyanın depreme karşı en sağlam yapısı ahşap kütük evlerdir.

YANGINA DİRENCİ YÜKSEKTİR:

Sanıldığının aksine ahşabın yangına direnci beton ve çelikten üstündür. Yangın anında ahşabın dış yüzeyinin kömürleşmesi nedeniyle doğal bir koruma perdesi oluşturur ve bu perde alevlerin iç kısma kadar gitmesini geciktirir. Çelik, yangın sürecinde 15 dakikada doğal şeklini ve taşıma yeteneğini kaybeder. Aynı zamanda çok iyi bir iletici olduğu için ısının yayılmasını da hızlandırır. Beton, çelikten iyi olmasına karşın, demir donatının beton içindeki pas payı ortadan kalktığında, inşaat demiri çelik yapıdaki gibi iletken olmakta ve yaklaşık 30 dakika sonra taşıma özellikleri ortadan kalkmakta ve bir daha kullanılamamaktadır. Ancak, ahşabın statik hesaba göre aldığı minumum kesit yangın anında minumum 30 dakika (R30) yangın direnci sağlamaktadır. 30 dakikadan sonra 0.7mm/1 dakika kesit azalması olmaktadır. Yani,ilk mimari/statik planlamada yapı elemanının kesitini baştan artırıp R30 veya R90 dirençlerine ulaşmak mümkündür.

SAĞLIKLIDIR:

Doğal bir materyal olması sebebi ile ahşap kimyasal malzemeler içermez. Nefes alan yapısı sayesinde doğal bir hava sirkülasyonu sağlayarak yüksek oksijen dolanımına olanak verir. Yalıtkanlık özelliği ile güçlü elektrik akımlarına dirençlidir ve bu sebeple betonarme ve çelik yapılarda oluşan elektromanyetik alanlar ahşap yapılarda oluşmaz. Ahşap insan sağlığına zararlı gazları, bakterileri betonarmenin aksine emerek yayılımını engeller. Nem her ne kadar gerekli olsa da fazlası hem insan sağlığına hem de eşyalara zarar vermektedir. Ahşap higroskopik yapısı havadaki nemi dokusundaki bu özellik sayesinde filtreler. Ahşap ev inşasında kullanılan ağaç kütüklerinde kalan reçine insanların solunum yollarını ve akciğerlerini olumlu yönde etkiler. Sıcak ve doğal ahşap renginin ruh halini olumlu etkilediği, insanlarda sinir sistemini yatıştırdığı ve rekreasyon için dostane koşullar yarattığı tespit edilmiştir.

UZUN ÖMÜRLÜDÜR:

Ahşap dayanıklı bir yapı malzemesidir. Betonarme ve çelik yapılara nazaran kat kat uzun ömürlü olan kütük evler, düzenli ve doğru bir bakımla 200 yıl kadar sağlam kalabilmektedir.

İskandinav ülkeleri ve Sibirya'da halen 600-700 yıllık evler vardır. Modern teknolojilere uygun olarak inşa edilen ahşap ev, çevre dostu, rahat ve dayanıklı olur.

YÜKSEK ENERJİ VERİMLİLİĞİ SAĞLAR:

Dokusal yapısı sebebi ile diğer yapı malzemeleri ile kıyaslanmayacak bir ısı yalıtımına sahiptir. Aynı ölçülerdeki betondan 15 misli, çelikten 500 misli ve alüminyumdan 1700 misli ısı izolasyonu sağlamaktadır. Bu da kütük evin yazları daha serin, kışları ise daha sıcak kalmasına olanak sağlar.

Ahşap yalıtkan bir malzemedir iletken bir malzeme değildir bu sebeple ahşap malzeme ısıyı, yapının içinde tutma özelliğine sahiptir, hem fazla soğuk hem de fazla sıcak bölgelerde de son derece yüksek yalıtım sağlar. Bu da düşük ısınma faturaları ile bütçenize katkı sağlayan önemli bir faktördür.

AHŞAP YAPILARIN YAPIMI KOLAY VE HIZLIDIR:

Ahşap yapıların inşası kaba ve ince kısım diye ayrılmaz. Bu sebeple çok fazla çeşitte malzeme kullanımı yoktur. Yapı duvarları ve bütün tesisatlar eş zamanlı biter. Esnek dokusu ve teknik kurulumu sayesinde kütük ev yeniden demonte edilebilir bir özelliğe sahiptir. Maksimum %10-15’lik bir kayıp ile yeniden kuruluma olanak sağlamaktadır. Ahşap yapılar, sökülüp yeniden kullanılabilir ve sistem içerisindeki parçaları değiştirilebilir

BAKIMI KOLAYDIR:

3 - 5 yılda bir su bazlı CE ve ISO belgeli vernik ve boya ile dış cephe boyanarak bakım sağlanmaktadır. Kendi başınıza da rahatlıkla yapılacak bu uygulamanın maliyeti betonarme bir yapının bakımına nazaran oldukça düşüktür.